Bij Weclip bepaalt u zelf in welk bestandstype wij uw foto’s vrijstaand mogen opleveren. Wij kunnen uw beelden in alle gangbare bestandstypen of bestandsformaten leveren. Uiteraard heeft kent elk type haar voor- en nadelen, beperkingen en specifieke toepassingen. Hieronder een overzicht daarvan met uitleg.

Bestandstype PSD

Dit is het standaard werkformaat van Photoshop. Het kan transparantie omvatten en het comprimeert uw beeld niet waardoor het geschikt is voor verdere verwerking of gebruik in hoge resolutie. Omdat het een werkformaat is kunnen alle Photoshop bewerkingen zoals paden en lagen bewaart blijven. Voor online toepassingen is dit bestandstype niet direct bruikbaar.

Bestandstype JPG of JPEG

De meeste mensen zijn bekend met dit bestandstype en het is ook het meest geschikt als eindformaat voor foto’s. JPEG is een bestandstype dat uw beelden kan comprimeren in verschillende gradaties. Bij het opslaan als jpg gooit u dus altijd informatie weg. Wanneer u de beelden op uw website gaat gebruiken is het verstandig om een hoge compressie te gebruiken, in Photoshop exporteren we ze dan voor web, een speciale functie. Dit bestandsformaat kent geen transparantie waardoor er altijd een achtergrondkleur of beeld achter uw vrijstaande onderwerp geplaatst moet worden.

Bestandstype GIF

Ook GIF is een eindformaat. GIF is het meest geschikt voor grafisch en niet voor fotografisch materiaal, bijvoorbeeld een logo. Maar in sommige situaties wordt het ook gebruikt voor foto’s en dat is vanwege de mogelijkheid om met transparantie op te slaan. Het nadeel van de GIF transparantie is wel de rand die korrelig wordt indien deze niet overeenkomt met de ondergrond. Tegenwoordig wordt PNG24 steeds meer ondersteunt door browsers en dit formaat kan wel transparantie met een zachte rand aan.

Bestandstype PNG & PNG24

De reguliere PNG heeft vergelijkbare eigenschappen als GIF en is dus ook niet erg geschikt voor foto’s. Het PNG24 formaat daarentegen kent meer kleuren en heeft de eigenschap om beelden met transparantie een zachte rand te geven. Hierdoor zijn ze goed vrijstaand te gebruiken op websites. Het nadeel is dat de bestanden wel wat groter zijn dan een lage resolutie JPEG.

Bestandstype TIFF

Dit bestandstype wordt vaak gebruikt voor hoge resolutie bestanden en is behoorlijk flexibel. Het kan als ongecomprimeerd werkformaat met lagen en paden fungeren maar ook als plat eindformaat met of zonder compressie. Het is ook nog eens herkenbaar voor veel systemen, zo kan ook Windows er standaard een preview van geven.